torstai 19. lokakuuta 2017

Vuodenajat löytyvät vuorilta


Olin pitkän aikaa siinä luulossa, että Pohjola olisi se ainut oikea paikka kokea kunnon neljä vuodenaikaa Euroopassa.

Syksy ja talvi löytyvät kuitenkin myös täältä eteläisestä Euroopasta, kun tietää mistä etsiä. Kunnon ruskaa ja lumikinoksia kaivatessa on parasta suunnata vuorille. Yli kilometrin korkeudessa valkoinen talvi tulee joka vuosi takuuvarmasti ja sitä ennen lehtipuuvyöhykkeillä hehkuu upea ruska.

Pitkän kuuman kesän jälkeen voi todeta saaneensa jo vähän liiaksikin aurinkoa ja kunnon kesä tarkoittanee nykyään sitä, että lämpötila huitelee vähintäänkin kolmenkympin yläpuolella. Suomen kesä vastaa nykyään Etelä-Ranskan alkukevättä, joka sattuu olemaan täällä se kaikkein ihanin vuodenaika. Helmikuussa voi mennä jo suomalaisen mentaliteetilla varustettuna Välimereen uimaan.

Suomen kesän ihanuus on jostain syystä iskostunut syvälle selkäytimeen ja tästä Ranskan syksystä voi löytää myös paljon samaa. Hieman hassulta tosin tuntuu ihastella ruskaa Suomen "hellelukemissa" ja ihmetellä mikseivät ne kunnon syyssateet vieläkään alkaneet, vaikka säätiedotus oli niin taas luvannut. Mutta ei vähätellä näitä etelä-Ranskan sateita yhtään, nimittäin silloin kun sataa, niin vettä tulee niin kunnolla, että sillat sortuvat ja joet tulvivat hukuttaen alleen välillä ihmisiäkin.

Täällä kaikki on vähän äärimmäisempää vuorten ansiosta.


2 kommenttia:

  1. Herkullisia ruskavärejä. Kaunis syksy on siellä Ranskanmaallakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuorilta löytyy upeimmat maisemat ja ruskakin tähän vuodenaikaan. Talvella myös hirmuiset lumikinokset, jos niitä kaipaa ;)

      Poista