maanantai 24. huhtikuuta 2017

Kuinka pysyä lämpimänä viileässä vuoristossa?


Ensimmäinen vinkki: liiku!

Pysy liikkeessä ja patikoi lihakset lämpimiksi. Toinen vaihtoehto on liikuttaa autoa, jonka lämmityslaite puhaltaa kuumaa ilmaa, mutta suosittelen kuitenkin ensimmäistä.

Reippailun päätteeksi on ihanaa pulahtaa kuumaan lähteeseen, jos sellainen sattuu olemaan tarjolla. Vuoristossa kuumia lähteitä saattaa löytyä yllättävistäkin paikoista ja pienen selvitystyön tuloksena mekin löysimme Ecrinsin kansallispuiston liepeiltä oman luonnollisen lähteemme, jossa vesi pulppuaa maan alta +26 asteisena ja terveellisen mineraalipitoisena. Toki kuumempiakin kylpyjä olisi löytynyt lähempää, mutta halusimme ehdottomasti luonnon keskelle, emmekä resorttiin.

Näissä Phazyn lämpöisissä altaissa oli niin mukavaa istua viileänä päivänä lumihuippuja tuijotellen, että vedestä nouseminen +10 asteeseen ei houkuttanut yhtään. Ylös noustua oli kuitenkin puettava ripeästi kerroksia päälle ja liikuteltava sitä lämmintä ilmaa puhaltavaa menopeliä uusiin maisemiin.

Yöpaikka löytyi niin hiljaisen joen varrelta, että uskaltauduimme sytyttämään nuotion Ranskan tiukkapipoisista säännöksistä huolimatta. Kotona valmistettu rasiaan pakattu jääkaappikylmä curry lämpeni kattilassa tulikuumaksi ja maistui illan pimetessä taivaallisen hyvältä.
Koiralle pakattiin vuoriston pakkasöitä varten ylimääräinen huopa mukaan, mutta pörröturkki ei osoittanut palelevansa kolmen yön autoreissussa ollenkaan, vaan käytti huopaa lähinnä mukavana lisäpehmusteena. Ihmiset sen sijaan käpertyivät makuupussien ja ylimääräisen peittonsa alle yhä syvemmälle pipot päässään.

Koiran vinkki: "älä ole ihminen vaan koira, niin selviät vuoristossa paremmin."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti