perjantai 10. maaliskuuta 2017

Rivieran 6 upeinta luontokohdetta


Jos Ranskan Rivierasta tulee lähinnä mieleen huvipursia, julkkiksia, tyylikkäitä rannikkokaupunkeja kahviloineen ja vilkkaine rantabulevardeineen, niin minulla on luonnonystävälle uutisia! Riviera on nimittäin myös mitä mainioin patikointikohde ja rauhallista luontoa löytyy yllättävän paljon.

Meidän kuusi suosikkiamme löytyvät Marseillen ja Nizzan väliseltä reilun 200 kilometrin rannikonpätkältä tasaisesti ripoteltuna ja tässä ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan listattuna lännestä itään.


    1. Calanques, Marseille


Etelä-Ranskan vuonot eivät ehkä vedä vertaansa Norjan vastineille, mutta nämä vaaleat kalkkikiviset rantakalliot Marseillen ja Cassisin välillä ovat Välimeren rannoilla jotakin ainutlaatuista. Kapeat vuonot työntyvät jyrkkien kallionseinämien sisään, joiden kätköistä löytyy toinen toistaan upeampia rantoja sekä kuvakulmia. Olemme käyneet Sugitonin sekä Morgioun vuonoilla jo vuosi takaperin ja viimeisin patikointireissu tähän upeaan kansallispuistoon suuntautui Calanque d´en Vau:lle pari viikkoa sitten.


    

    

2. Cap Canaille, Cassis


Ranskan korkeimmat rantakalliot nousevat äkkijyrkästi merestä Cassisin kaupungin edustalla kohoten aina 394 metriin. Jyrkänteen reunalla kulkee paljon polkuja, joilta avautuu huikeita maisemia Calanquen kansallispuistoon ja Välimerelle. Viimeisimmän roadtrippimme maagisin leiripaikka löytyi näiltä kallionkielekkeiltä.     3. Cap Sicié, Toulon


Kun kaipailet hiljaisille rannoille ja mukaville poluille, kannattaa suunnata Toulonin läheiselle niemenkärjelle. Täältä löytyy useampikin pieni kivinen ranta, jossa saa ainakin helmikuussa uida täydessä rauhassa ja merestä jyrkästi nousevalta vuorenharjanteelta löytyy komeita maisemapaikkoja, joilla on hyvä vaikkapa leiriytyä reissuautossa.    

4. Giens, Hyères


Etsi kartalta pitkä kalanpyrstöä muistuttava mereen työntyvä uloke, niin olet löytänyt Giensin niemimaan Hyèreksen läheltä. Niemen kapeimmalta kohdalta löytyy pitkä vaalea hiekkaranta ja iso laguuni, jossa flamingot pesivät. Kalanpyrstön läntiseltä haaralta löydät sen sijaan jylhiä rantakallioita, joilla hiljaiset patikkapolut johdattelevat hienoille maisemapaikoille. Täällä voisi viettää vaikka vähän pidemmänkin ajan biitseillen ja patikoiden, koska niemenkärjestä pääsee myös veneellä "kultaisille saarille", joista Port-Cros on erityisen suojeltu luontokohde.    

5. Cap Taillat, Saint-Tropez


Saint-Tropezista ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen koskematon luonto ja merenrantaa seurailevat luontopolut, jotka johdattelevat kauniille rannoille snorklailemaan turkooseihin vesiin. Hiljaisena vuodenaikana saat tallailla polkuja kaikessa yksinäisyydessä, mutta kesäisin reippaimmat auringonpalvojat ovat etsimässä joukolla sitä täydellistä uimapaikkaa.     

    

6. Esterel, Saint-Raphaël


Cannesin ja Saint-Raphaelin välissä komeilevat punaisina hehkuvat Esterelin vuoret, joiden päälle kiivettyäsi voit ihailla maisemaa kaikkiin ilmansuuntiin. Idässä voit nähdä Nizzan takana häämöttävät lumihuippuiset Alpit ja lännessä katse kantaa pitkälle länteen ainakin Saint-Tropeziin saakka. Tuliperäisyyden ansiosta nämä punahehkuiset huiput erottuvat maisemasta ja houkuttelevat luokseen patikoimaan. Esterelin alueeseen kuuluu myös Cap Dramontin niemenkärki, jonka edustalla mystinen saari antaa hyvän syyn seikkailla näillä punahehkuisilla kalliorannoilla.


4 kommenttia:

 1. Olipa kiva listaus, tässähän olisi loistava pohja vaikka viikon roadtripille noilla kulmilla! Toivottavasti joskus pääsisi sinne retkeilemään, niin kauniin näköistä siellä on. Varsinkin eka ja vika kohde oli aika erilaista maisemaa mihin on tähän mennessä törmännyt, mutta muuten muistutti hiukan Portugalin rannikosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämän reitin kerkeisi ajelemaan viikossa jos jättäisi patikoinnin vähän vähemmälle. Noissa kaikissa kohteissa on nimittäin patikkareittejä käveltäväksi useammaksikin tunniksi ja ajomatka rannikkoa pikin maisemareittiä on vähän hitaampaa, kun tie kiemurtelee jokaisen rannikkokaupungin läpi, mutta toki voi valita moottoritienkin. Un kyllä upeaa seutua :)

   Poista
 2. Oi mitä paikkoja! Varsinkin eka, toinen ja viimenen alkoi houkuttelemaan etenkin noiden upeiden kuvien ja maisemien ansiosta! Tuolla voisin kyllä itsekin jonkun roadtripin heittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Täällä on kyllä todella monipuolinen ja upea luonto :)

   Poista